Links

Friday, October 7, 2016

Version 10.04: some bugs fixed

Bugs:

  • Closing engines (thanks to lulu)
  • Launching kibitzers
  • Reinit in Create your own game, doesn't maintain rival engine when activated previously (thanks to Remes)

Translations updates:
  • Greek (thanks to Nick Delta) 
  • Arabic (thanks to Mohamad Alhedhed)




44 comments:

  1. Engine Ufim 8.02 (700) and (800) hangs on after first 3 or 4 moves. Doesn’t matter tutor is on or off.
    Bug was in 10.03 too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 or 4 moves means that it doesn´t work, because it is after opening. Try to launch from the exe directly, to test if work in your PC.

      Delete
    2. Launched directly from exe works good.
      Ufim 8.02 (full strenght ELO) works good.
      Problems are with dimminshed ELO personalities of this engine only.
      All Ufims with dimm ELO hangs on after 3 moves, while main program works good.
      After reinit and my first move Ufims don't respond.
      System config: C2D E8400, 4GB RAM, Win 7 64-bit.

      Delete
    3. When you play against a fixed elo engine, it is preferable that depth used was 0, because the problem will be that needs 1 hour to go to depth 4 by example working at 10nps. Each engine has its own way to reduce its strength, Ufim I have no idea, perhaps is of this type. Check playing with depth 0.

      Delete
    4. You are right. When I set depht 0 no problem persistent. Ufims with fixed elo work good.

      Delete
  2. Hello Lucas! Can i insert an external engine as internal engine? Thanks again!

    ReplyDelete
  3. Hey Lucas,

    Congrats on another great new version.

    I have noticed that in version 10, the Tourney Engine opponents do not work nearly as well as they do in version 9. Once the opponent is taken out of book (or immediately on move on if opening book is turned off), the opponent basically freezes up quite often and will never move. I have tried adjourning the game and restarting at that point a couple of times, and it still wouldn't work. One time, the adjourned game just vanished altogether, too.

    Let me know if you need any more info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Phillip, you could reinstall the last release 10.04. I am playing in this moment against emilio without any freeze.
      There were problems with version 10.00 but not in this in my tests.

      Delete
    2. I am using a fresh install of 10.04. I just tried playing wanda again. Went out of book on move 2, it immediately froze and never moved. Won on time.

      Screenshot:
      http://i.imgur.com/K8jnnLP.png

      Delete
    3. I have tested it in other PC without problem.
      Then, I need to know which are the circunstances that cause the error.
      Well, file bug.log can have the information.
      Send me please if it has more than one line (it is a text file, can be readed with notepad)

      Delete
    4. Here are the contents:
      http://pastebin.com/EXe2bbgA

      Delete
    5. A test you could do is this, download the file:

      https://drive.google.com/file/d/0B0D6J3YCrUoucTVsYnBfWl9QclE/view?usp=sharing

      = XMotor.py

      and copies in the Code folder, you delete file XMotor.pyo and rerun again and test the program.

      Delete
    6. I tried both inserting the new file and a clean install. Both times as soon we exit the book, wanda stops moving.

      After fresh install: http://i.imgur.com/VUua2VR.png

      bug.log after fresh install:
      http://pastebin.com/j6XweXQL

      Delete
    7. If it helps, after the fresh install, I did disable the tutor. Everything else was default settings except the time settings and the opening book settings for the game itself.

      Delete
    8. Please try again:

      With Lucas chess not launched:

      https://drive.google.com/file/d/0B0D6J3YCrUouR3dnaDFBSWxHRm8/view?usp=sharing

      Remove Code\XMotor.pyo
      Then copy the file I send in Code\XMotor.py

      Remove file bug.log, then rerun program

      Use the option: Elo-rating, Tourney-elo, Wanda, ....

      And please send me a pastebin bug.log

      Delete
  4. It worked. bug.log just said "wandaTRUE"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Link to a XMotor.py without these debug messages:

      https://drive.google.com/file/d/0B0D6J3YCrUouN0l4VE1icW00WDg/view?usp=sharing

      Thank you very much.

      Delete
    2. It still doesn't work if I use Play against an engine of your choice mode instead.

      http://pastebin.com/4dBwDKbE

      Delete
    3. Please, test this:

      https://drive.google.com/file/d/0B0D6J3YCrUouMmR6QmhQM0s0bUE/view?usp=sharing

      Before copying deletes the file XMotor.pyo

      Delete
    4. I think it is working. Want to run a few more tests. Will try to do so tomorrow. The first time I ran it, I didn't think it was working so I exited out but there was nothing in bug.log. I tried it two more times and it worked well. Will test more, but it's probably working.

      Delete
    5. Tried it again, program never moved. Bug.log was completely empty.

      Delete
    6. Sorry, what it means?, it works?

      Delete
    7. I don´t find the sense. It seems like the file XMotor(.py or .pyo) is not in the directory.

      You could test again, deleting first file XMotor.py and XMotor.pyo, and copying the next, in the Code folder:

      https://drive.google.com/file/d/0B0D6J3YCrUouNkd6MUNTV1d4MmM/view?usp=sharing

      Delete
    8. Didn't work. Here is the bug.log:

      http://pastebin.com/80uyz6Rt

      Delete
    9. Today I have tried to run the program in a W10 64bits.
      I have used a copy of my configuration and problems have appear. First, Config has 64bmi2 marked, and this PC is not bmi2, then when tutor have tried to do its work the program has frozen.
      Also I have passed a compatibility test and this says that is compatible with Windows Vista Service Pack 2

      Delete
    10. For reference, I am using Windows 10 64 bits.

      Delete
    11. Could you check if Options-Configuration-Engines: OS 64 bits bmi2 compatible is deselected.

      Delete
    12. If you (or someone) want to test a clean installation, with some internal changes, these are the links:
      https://dl.bintray.com/lukasmonk/generic/LucasChessPortable1005.exe
      https://dl.bintray.com/lukasmonk/generic/InsLucasChess1005.exe

      Delete
    13. ok, it is a pity, it was a good reason.

      Delete
    14. I successfully played a game with the 10.05 version last night. Will try it again today. bug.log empty except for version listed.

      Delete
    15. And then I set up for a serious game this afternoon and it failed again on 10.05.

      http://pastebin.com/DGmQf94e

      Delete
    16. bug.log says that one of the engines is not working.
      If you use an external engine based in an internal engine, the path of internal is changed in this version, then this external engine is not valid.

      Delete
    17. Used the same exact thing every time I've tested. It worked last night and then not today.

      Delete
    18. Perhaps I have found the bug. A new XMotor.pyo to replace. Please try it.

      https://drive.google.com/file/d/0B0D6J3YCrUouWDZPdUp3MDdXbFE/view?usp=sharing

      Delete
    19. Tried two games, worked great. Will try again later today to make sure.

      Delete
  5. Hi I would like to make blindfold/textual tactic exercises.

    "black play and win

    White : Kd1 Re1
    black : Kd3 Rc3 "

    There's a lot of ressources on the internet but it would need some kind of converter.
    I didn't find any website who really propose that.
    Do you have this avalaible ?
    (or had in mind to implement it)

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is interesting, but is not available. It was necessary to create an specific training. I take note, I don´t know if I will create it. Thank you very much.

      Delete
  6. I just downloaded Lucas 10.4 (portable). I tried playing against Monkey in the Lucas-Elo. After five moves, Monkey stopped moving. What can I do to solve the problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phillip Watts in this list has been helping to find the bug.
      Today or tomorrow I will publish an update.

      Delete
  7. Hello lucas
    In ver 10.04 portable Below submenu isn't active .
    Tools > Create your own game > Config

    ReplyDelete